Foto: iz odprtih virov
S starostjo se povečuje tveganje za osteoporozo, zato je kalcij, s katerim je skuta bogata, bistvenega pomena.
Skuta ni le okusna, temveč tudi zelo zdrava, zlasti za starejše ljudi. Je odličen vir esencialnih hranilnih snovi, vendar je pri njenem uživanju potrebna previdnost. Zakaj bi morala biti skuta vključena v prehrano ljudi 60+, pove RBC-Ukrajina.
Prednosti fermentirane mlečne skute za osebe 60+
Krepitev kosti
S starostjo se povečuje tveganje za osteoporozo, zato je kalcij, ki ga vsebuje skuta, nepogrešljiv. Ohranja gostoto kosti in preprečuje zlome.
Poleg kalcija skuta vsebuje tudi fosfor, ki je prav tako pomemben za zdravje kosti.
Ohranjanje mišične mase
Sarakopenija (izguba mišične mase) je pogosta težava starejših odraslih. Beljakovine v siru pomagajo ohranjati mišice napete, izboljšujejo moč in gibljivost.
Beljakovine spodbujajo tudi obnovo tkiv in krepijo imunski sistem.
Boljša prebava
Mlečnokislinske bakterije v siru podpirajo zdravo črevesno floro, izboljšujejo prebavo in preprečujejo zaprtje.
Sir je lahko prebavljiv, zato je idealen za ljudi z občutljivo prebavo.
Vitamini in minerali
Sir vsebuje vitamine skupine B, ki so pomembni za živčni sistem, ter vitamina A in D, ki sta pomembna za vid in odpornost.
Je tudi vir mineralov, kot sta kalij in magnezij, ki podpirata srce in živčni sistem.
Izboljša zdravje kože
Skuta vsebuje antioksidante, selen in vitamin E, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom, spodbujajo čiščenje in učvrstitev kože. Če skuto jeste redno, spodbuja nastajanje kolagena v koži, ki upočasnjuje proces staranja in ščiti pred nastankom gub.
Kako pravilno uživati fermentirano mlečno skuto
Izberite skuto z nizko vsebnostjo maščob
Najboljša izbira je skuta z vsebnostjo maščobe do 5 %.
Začnite z majhnimi porcijami
Opazujte, kako se vaše telo odziva.
Upoštevajte individualne značilnosti
Če imate kronične bolezni, se posvetujte z zdravnikom.
Kombinacija z drugimi izdelki
Za uravnoteženo prehrano uživajte skuto z zelenjavo, sadjem in žiti.
Raznolikost
Kozji sir vključite v svojo prehrano, saj je bogat vir kalcija in beljakovin, ki sta bistvena za ohranjanje zdravih kosti.