Italijanska marčevska sladica: recept za torto Mimosa

Mimoza torta je sladica, ki so jo v Italiji izumili posebej za prvi pomladni mesec.

Mimoza torta je sladica, ki je tako poimenovana, ker drobljen biskvit, s katerim je okrašena, spominja na cvetove mimoz. Mimozino torto običajno pripravijo marca in jo pogosto pečejo za veliko noč. Recept je bil objavljen na spletni strani La Cucina Italiana.

Sladico je v Rietiju v šestdesetih letih prejšnjega stoletja izumil restavrator Adelmo Renzi: njegov izvirni recept je še vedno skrivnost, vendar je mogoče pripraviti nekaj zelo podobnega. V tem receptu je biskvit namočen v aromatičnem likerju Grand Marnier in napolnjen s kremo in smetano. Površina torte se okrasi z ostanki biskvita, sesekljanimi v zelo drobne drobtine, in sladkorjem v prahu.

Torta “Mimoza”

Sestavine:

  • 225 g sladkorja;
  • 225 g moke;
  • 6 jajc;
  • vrečko vanilije;
  • sol, maslo in moka za model.

Za kremo in serviranje:

  • 400 g sveže smetane;
  • 350 g kreme
  • Liker Grand Marnier, sladkor v prahu.

Priprava:

  1. Biskvit pripravite tako, da jajca s sladkorjem in ščepcem soli stepete do puhaste pene. Previdno dodajte moko in vanilijo ter ju premešajte, da se združita. Z žlico zmes vlijte v namaščen in z moko pomokan model (približno 28 cm), nato pa jo 25-30 minut pecite pri 180 °C.
  2. Piškote vzemite iz pečice in pustite, da se ohladijo. Razrežite ga na tri kolače in jih navlažite z likerjem Grand Marnier. Če likerja ni, ga navlažite s sladkornim sirupom.
  3. Kremi dodamo 200 g stepene smetane. Torte premažite s smetano, sestavite torto in prekrijte stranice torte s smetano. Vrh okrasite s stepeno smetano, stepeno s sladkorjem v prahu. Površino potresemo z zelo drobno zdrobljenimi ostanki biskvita in torto postavimo v hladilnik.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Popolni nasveti za vaš dom!