Foto: iz javnih virov
Če torti dodate še eno sestavino, bo po mnenju strokovnjakov imela čudovit in nenavaden okus.
Korenčkovo pecivo je eno najtežjih peciv, saj če naredite eno samo napako, ne bo več tako okusno. Hkrati pa je pekinja Jane Dunn delila popoln recept za korenčkovo torto, ki zagotavlja, da ne bo nikoli suha. Phoebe Cornish o tem piše za Express.
Phoebe pravi, da je rahlo spremenila recept Dunnove in dodala nekaj pomarančne lupine, zaradi česar se je okus korenčkove torte močno spremenil.
“Močan, pikanten okus in naravna olja iz pomarančne lupine pridejo do izraza v končnem pecivu. Poleg tega sem mleti ingver zamenjala z naribano korenino ingverja, ki ima subtilen, a podoben učinek kot pomaranča,” je zapisala Cornishova.
Opazila je tudi, da je kombinacija s sončničnim oljem spremenila strukturo pite, saj je testo postalo gosto in vlažno, ne pa vodeno.
Recept
Sestavine:
- 225 ml sončničnega olja;
- 5 srednje velikih jajc;
- 275 g svetlega rjavega sladkorja;
- 300 g naribanega korenja;
- 100 g sultan po želji;
- lupina ene pomaranče;
- 275 g ekstra deviške moke;
- 1,5 žličke sode bikarbone;
- 2 žlički mešanice začimb;
- 1 žlička mletega ingverja (ali svežega naribanega ingverja);
- 1 žlička mletega cimeta.
Za glazuro:
- 125 g masla;
- 250 g sladkorja v prahu; 250 g sladkorja v prahu;
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta;
- 1 žlica mleka.
Priprava
- Pečico segrejte na 180 °C. Nato namastite dva modela za torto in ju obložite s pergamentnim papirjem.
- Olupite in naribajte korenje. V veliki skledi zmešajte sončnično olje in jajca ter dodajte sladkor. Nato dodajte naribano korenje, sultane in pomarančno lupinico ter premešajte. Nato dodajte moko, sodo bikarbono, mešanico začimb, ingver in cimet ter premešajte.
- Nato zmes vlijte v pripravljene modele in jo pecite približno 40 minut, dokler ni popolnoma pečena. Preden jih vzamete iz pečice, z nabodalom preverite, ali je sredina čista. Phoebe tudi svetuje, da vedno pustite, da se kolački popolnoma ohladijo, preden jih vzamete iz kalupov.
- Za glazuro zmešajte maslo s sladkorjem v prahu, dokler ne postane svetlo in gosto, nato dodajte vanilijev ekstrakt. Nato dodajte mleko. Ko se glazura zgosti, jo namažite po ohlajenem pecivu.
- Po vrhu lahko dodamo malo pomarančne lupine ali limonine ali limetine lupine, če imamo raje bolj kiselkast, pikanten okus. Tudi majhni okraski iz korenja bi bili odličen zaključni element.