Pansky derun: recept za tradicionalno ukrajinsko krompirjevo jed

Fotografija: iz odprtih virov

Pan’s Deroon je prava poslastica za ljubitelje krepkih, a gurmanskih jedi.

Pansky ali kraljevski derun je izboljšana različica klasičnega krompirjevega deruna, ki združuje hrustljavo skorjico, mehko sredico in aromatično kremno gobovo omako.

Tradicionalne jedi v novi različici vedno vzbudijo zanimanje, saj se lahko znani okusi poigrajo na nov način. Na strani romayemets je pojasnjeno, kako pripraviti velikega in okusnega purana s kremno omako.

Recept

Sestavine

Za derunes:

  • Krompir 4 kosi.
  • Čebula 1 kos.
  • Česen 3 stroki
  • Korenje 1 kos.
  • Sol
  • Mešanica paprik
  • Kisla smetana 1 žlica
  • Piščančja jajca 1 kos.
  • Zelišča 1 žlica

Za omako:

  • Sončnično olje 1 žlica. l
  • Gobe 100 g
  • Piščančji file 200 g
  • Sol
  • Poper
  • Čebula 1/2 kosa.
  • Česen 3 stroki.
  • Maslo 1 žlica
  • Kisla smetana 2 žlici
  • Voda 150 g
  • Gorčica 1 čajna žlička.
  • Mozzarella ali sir suluguni 150 g

Priprava

  1. Krompir, čebulo, česen in korenje naribajte na drobnem strgalu.
  2. Iztisnemo odvečno vlago, solimo, popramo, dodamo kislo smetano, jajce in sesekljana zelišča.
  3. Maso premešamo in derune po straneh ocvremo na olju, da se na celotni ponvi zlato zapečejo.
  4. Končane derune položite na papirnate prtičke, da odstranite odvečno olje.
  5. Priprava omake:
  6. V ponvi segrejte rastlinsko olje in na njem prepražite gobe s piščančjimi fileji ter jih začinite s soljo in poprom.
  7. Dodajte sesekljano čebulo, česen in maslo ter premešajte.
  8. Prilijte kislo smetano in 150 ml vode, dodajte žitno gorčico, temeljito premešajte in kuhajte še 5 min.
  9. Omako prelijte v skledo in dodajte naribano skuto.
  10. Omako namažemo na palačinke, po vrhu potrosimo še več sira.
  11. Pecite v pečici pri 180 °C 10 min.
  12. Pred serviranjem potresite z nasekljanimi zelišči.

Nasveti:

  • Da bodo draini še okusnejši, uporabite škrobnate sorte krompirja – te bolje držijo obliko.
  • Ključni korak je iztisniti krompirjevo maso, saj lahko odvečna tekočina povzroči, da bo testo preveč tekoče.
  • Omako lahko naredite še bolj aromatično, če ji dodate svoje najljubše začimbe, na primer muškatni orešček ali timijan.

Pan’s derun je pravo odkritje za vse, ki imajo radi obilne, a prefinjene jedi. Kombinacija hrustljavega krompirjevega deruna z nežno kremno gobovo omako ne bo pustila ravnodušnih niti najzahtevnejših gurmanov.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Popolni nasveti za vaš dom!