Fotografija: iz odprtih virov
Pan’s Deroon je prava poslastica za ljubitelje krepkih, a gurmanskih jedi.
Pansky ali kraljevski derun je izboljšana različica klasičnega krompirjevega deruna, ki združuje hrustljavo skorjico, mehko sredico in aromatično kremno gobovo omako.
Tradicionalne jedi v novi različici vedno vzbudijo zanimanje, saj se lahko znani okusi poigrajo na nov način. Na strani romayemets je pojasnjeno, kako pripraviti velikega in okusnega purana s kremno omako.
Recept
Sestavine
Za derunes:
- Krompir 4 kosi.
- Čebula 1 kos.
- Česen 3 stroki
- Korenje 1 kos.
- Sol
- Mešanica paprik
- Kisla smetana 1 žlica
- Piščančja jajca 1 kos.
- Zelišča 1 žlica
Za omako:
- Sončnično olje 1 žlica. l
- Gobe 100 g
- Piščančji file 200 g
- Sol
- Poper
- Čebula 1/2 kosa.
- Česen 3 stroki.
- Maslo 1 žlica
- Kisla smetana 2 žlici
- Voda 150 g
- Gorčica 1 čajna žlička.
- Mozzarella ali sir suluguni 150 g
Priprava
- Krompir, čebulo, česen in korenje naribajte na drobnem strgalu.
- Iztisnemo odvečno vlago, solimo, popramo, dodamo kislo smetano, jajce in sesekljana zelišča.
- Maso premešamo in derune po straneh ocvremo na olju, da se na celotni ponvi zlato zapečejo.
- Končane derune položite na papirnate prtičke, da odstranite odvečno olje.
- Priprava omake:
- V ponvi segrejte rastlinsko olje in na njem prepražite gobe s piščančjimi fileji ter jih začinite s soljo in poprom.
- Dodajte sesekljano čebulo, česen in maslo ter premešajte.
- Prilijte kislo smetano in 150 ml vode, dodajte žitno gorčico, temeljito premešajte in kuhajte še 5 min.
- Omako prelijte v skledo in dodajte naribano skuto.
- Omako namažemo na palačinke, po vrhu potrosimo še več sira.
- Pecite v pečici pri 180 °C 10 min.
- Pred serviranjem potresite z nasekljanimi zelišči.
Nasveti:
- Da bodo draini še okusnejši, uporabite škrobnate sorte krompirja – te bolje držijo obliko.
- Ključni korak je iztisniti krompirjevo maso, saj lahko odvečna tekočina povzroči, da bo testo preveč tekoče.
- Omako lahko naredite še bolj aromatično, če ji dodate svoje najljubše začimbe, na primer muškatni orešček ali timijan.
Pan’s derun je pravo odkritje za vse, ki imajo radi obilne, a prefinjene jedi. Kombinacija hrustljavega krompirjevega deruna z nežno kremno gobovo omako ne bo pustila ravnodušnih niti najzahtevnejših gurmanov.