Varenyky z zeljem na kremnem testu: preprost recept

Fotografija: iz odprtih virov

Ta cenovno ugodna jed je primerna za postno mizo in vsakdanje jedilnike.

Vareniki so kuhani iz brezjajčnega kremastega testa na vroči vodi, ki je veliko bolj mehko in elastično kot običajno, zato je takšne cmoke užitek oblikovati.

Recept

Sestavine:

  • pšenična moka – 400 gr;
  • voda – 200 ml;
  • rastlinsko olje – 2 žlici;
  • sol.
  • Za nadev:
  • kislo zelje – 400 gr;
  • čebula – 1 kos;
  • sladkor – 2 žlički;
  • sol.

Priprava:

  1. Moko presejemo v globoko skledo, na sredini naredimo vdolbino, dodamo sol, prilijemo rastlinsko olje in premešamo, nato v moko po delih vlijemo vrelo vodo, premešamo in zgnetemo testo, zavijemo v vrečko in pustimo na sobni temperaturi 30 minut.
  2. Iz zelja iztisnite odvečno tekočino.
  3. Čebulo olupite in drobno sesekljajte.
  4. V ponvi segrejte rastlinsko olje, čebulo prepražite do mehkega, dodajte zelje, dodajte sladkor in premešajte. Na srednji temperaturi z zaprtim pokrovom med nenehnim mešanjem cvremo 20-25 minut. Prestavite v skledo in ohladite.
  5. Z rokami pregnetite testo, ga razdelite na več delov, nato iz vsakega dela naredite dolge snope in jih narežite na enake kose.
  6. Vsak kos zvijemo v ploščat kruh, nanj položimo nadev in zapečemo robove.
  7. Pripravljene cmoke dajte v vrelo, osoljeno vodo, nežno premešajte, zavrite in kuhajte 5-7 minut. Z režnato žlico jih odstranite iz vode in dodajte maslo ali rastlinsko olje.

Varenike lahko postrežemo s kislo smetano ali s šalotko in čebulo.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Popolni nasveti za vaš dom!