Foto: iz javnih virov
Po želji lahko skutini masi dodate svoja najljubša zelišča, rdečo papriko ali sladkor.
Ta sir se imenuje “slovaški sir”, vendar ni samo na velikonočni mizi v tej državi. Radi ga imajo tudi na Finskem, v Latviji, Estoniji in Nemčiji. Recept se od države do države razlikuje, na Finskem pa namesto kokošjih jajc pogosto dodajajo morske ptice selivke in vodne ptice.
Kako pripraviti nežen velikonočni sir po najpreprostejšem receptu, navaja RBC-Ukrajina s sklicevanjem na Šubo.
Recept
Sestavine:
- Piščančja jajca – 12 kosov.
- Mleko 2,5 % – 1 liter
- Sol – 1 žlička.
- Črni poper – 6 kosov.
Po želji lahko skuto za bolj pikanten okus obogatite z najljubšimi zelišči, rdečo papriko ali sladkorjem.
Priprava:
- Pripravite vodno kopel – posodo postavite nad posodo z vrelo vodo. V skledi stepite jajca. Dodajte mleko, sol in poper ter temeljito premešajte.
- Skledo hranite v vodni kopeli in pogosto mešajte z leseno žlico ali lopatico, dokler se zmes ne sesiri, približno 20-30 minut. Ali dokler se sirotka (tekočina) ne izloča več.
- Cedilo prekrijte z vlažno gazo ali dvema plastema gaze. Cedilo postavite nad skledo, da se sirotka zbere. Nato sir s strgalom prenesite na gazo. Pustite 10-15 minut, da se iz sira odteče odvečna tekočina.
- Robove gaze zvijemo v snop, da iz sira odteče čim več sirotke. Gazo in sir zavežite v ličen zavitek in nežno pritisnite na gazo, da sirotka lažje odteče.
- Vrvico zavežite na leseno žlico in sir obesite nad ponev za nadaljnjih 30 minut – da se zbere sirotka.
- Ko se jajčno-sirna kroglica ohladi in sirotka ne kaplja več, jo postavite v hladilnik, vendar jo obesite nad ponev, da ohrani svojo okroglo obliko. Sir v hladilniku hranite vsaj 12 ur.
To je to, vaš velikonočni sir je pripravljen. Postrežete ga lahko na praznični mizi, narežete na sendviče ali ga celo položite v košarico, da ga blagoslovite v cerkvi.