Začimba št. 1 za zniževanje sladkorja v krvi: strokovnjaki za prehrano so pojasnili njene prednosti

Fotografija: iz odprtih virov

Ingver je nekaj, kar bi moralo biti v vaši prehrani zaradi vašega zdravja.

Veliko raziskav že potrjuje, da začimb ne potrebujemo le zato, da bi bila določena jed okusnejša. Imajo tudi koristi za zdravje. In ko gre za zniževanje ravni sladkorja v krvi in izboljšanje občutljivosti na inzulin, mnogi priporočajo cimet.

Toda če se osredotočite le na cimet, lahko zamudite druge začimbe, ki so prav tako lahko učinkovite, piše registrirana dietetičarka Barbie Cervoni v članku za Eating Well. Njena izbira je ingver, ki je prav tako topel kot cimet.

Kako ingver pomaga zniževati raven sladkorja v krvi

Ingver je na vrhu seznama zaradi svojih močnih lastnosti. Ingver vsebuje močne polifenole, kot je gingerol, ki preprečujejo vnetja, kar lahko posredno pomaga uravnovesiti raven sladkorja v krvi, navaja doktorica Kanchan Koya, avtorica knjige Spice Spice Baby, Kanchan Koya.

“Vnetje je povezano z odpornostjo na inzulin in slabim nadzorom krvnega sladkorja. Zato ima lahko uravnavanje vnetja z začimbami, kot je ingver, pozitiven učinek na raven sladkorja,” ugotavlja in dodaja, da je za potrditev te povezave potrebnih več raziskav.

V članku z metaanalizo, objavljenem v reviji 2024 Nutrients, so preučili učinke običajnih zelišč in začimb iz sredozemske prehrane – črne kumine, klinčkov, peteršilja, žafrana, timijana, ingverja, črnega popra, rožmarina, kurkume, bazilike, origana in cimeta – na raven sladkorja v krvi pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 2.

Merili so raven glukoze na tešče, glikiranega hemoglobina (A1C) in koncentracijo inzulina.

Ingver, kurkumin, žafran in cimet so znatno znižali raven sladkorja na tešče, črna kumina in ingver pa sta znižala raven A1C in zmanjšala raven inzulina. Prehranska dopolnila z ingverjem (600 do 3.000 miligramov na dan) so bila edina začimba, ki je pomembno vplivala na vse tri merjene parametre.

Za primerjavo: 1000 mg ingverja je približno ½ čajne žličke mletega ingverja ali 1 čajna žlička naribanega surovega ingverja.

“Nekatere študije kažejo, da ima lahko ingver pozitiven učinek na raven sladkorja v krvi, saj izboljša občutljivost na inzulin in upočasni prebavo ogljikovih hidratov, zaradi česar je skok sladkorja v krvi po obroku manjši,” svetuje registrirana dietetičarka Colette Miko. Poleg tega študije kažejo, da ima ingver pozitiven učinek na raven holesterola.

Edino opozorilo je, da lahko prekomerno uživanje ingverja simptome še poslabša, če imate zgago.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Popolni nasveti za vaš dom!